Luottamus yhteistyön perustana

Camtronic ulkopuolisen silmin

Vuoden 2000 lopussa pidetyn perustamiskokouksen päätösten mukaisesti Camtronic tarvitsi toiminnan käynnistämiseksi lastuavan työstön koneita. Yrityksen perustajaviisikolla oli aiemmasta työpaikasta olemassa kontakti konemyyjään, ja myös käytännön kokemuksia kyseisiin koneisiin.

– Sain soiton vuoden 2001 alussa. Minut kutsuttiin Ylivieskaan. Oletuksena oli ns. normaalipalaveri konepajan tiloissa, muistaa Kari Koski erityisen hyvin ensikontaktin Camtroniciin.

Syy mieleen painuneesta tapaamisesta oli Ylivieskassa odottava vastaanotto.

– Menimmekin Juha Mäntylän kotiin. Pitkän ajomatkan jälkeen pirtissä oli tarjolla kahvia ja tuoretta pullaa. Paikalla oli koko perustajaviisikko, jatkaa Kari muisteloaan erityisen lämpimästä vastaanotosta.

Kyseessä oli metallin työstökoneiden kauppa. Tuoreilla yrittäjillä oli ilmeisesti ajatuksena tehdä myyntimiehen olo mukavaksi – ja hinta heille sopivaksi.

Camtronicin ensimmäiset 750 m2:n toimitilat sijaitsivat Kukkotiellä. Tilat kävivät ahtaaksi parissa vuodessa!

– Minulle sanottiin, että meitä on viisi. Tarvitsemme jokaiselle oman koneen. Samalla joku muisti, että Camtronicilla on myös yksi työntekijä. Oma kone siis hänellekin, Kari jatkaa. Näin lähti molemminpuolinen yhteistyö liikkeelle. Koneet toimitettiin myöhemminkin merkityksellisenä päivämääränä 1.4.

Riskinoton taito

Camtronic on kasvanut tasaiseen tahtiin, ja vuonna 2005 oli vuorossa seuraava isompi satsaus konekantaan. Crontek toimitti viisi konetta lisää Viljavarastontien 1500 m2:n toimitiloihin.

– Yhteisen matkamme aikana olemme olleet mukana laitetoimitusten lisäksi Crontekin palveluiden mukaisesti laiteasennuksissa, käyttöönotossa, käyttökoulutuksessa, huollossa ja ylläpidossa, listaa Kari kokonaisvaltaiset elinkaaripalvelut.

Uusiin, hienoihin Pohjolantien toimitiloihin muutto vuonna 2010.

Crontek toimitti tasaiseen tahtiin koneistuskeskuksia Camtroniciin. Konekannan seuraava iso merkkipaalu saavutettiin vuonna 2021. Tuolloin puhuttiin ensimmäisen kerran FMS-järjestelmästä. Uudet hienot toimitilat oli otettu käyttöön 2011 ja niitä oli laajennettukin, mutta koneinvestointina kyseessä tulisi olemaan Camtronicin historian suurin satsaus.

– Kaupat sovittiin, mutta myyntimiestä alkoi huolestuttamaan, kun tilausta ei kuulunut. Taisin olla yhteyksissäkin aiheesta. Ylivieskassa varmaan myhäiltiin ja odotettiin tiettyä päivämäärää, muistaa Kari hyvin FMS-kaupanteon.

Tilaus tuli Karille 1.4.2021, jolloin Camtronicin toiminnan alkamisesta tuli kuluneeksi 20 vuotta.

Luottamus

Ostajan ja myyjän välinen suhde on parhaimmillaan välitöntä ja siinä voidaan haastaakin toisiaan ilman sarvia ja hampaita.

– Kyse on luottamuksesta ja kunnioituksesta. Camtronicin kanssa olemme edenneet yhdessä koko heidän historian ajan. Matkalla on ollut yleisiä suhdannemuutoksia ja viimeaikaisia poikkeusoloja. Olen kokenut yhteistyön hyväksi asiakas- ja ihmissuhteeksi, kuvaa Kari Koski asiakkuutta.

Vuonna 2022 Camtronic otti seuraavat isot askeleet laajentamalla FMS-järjestelmäänsä. Miljoonainvestointi ei kuitenkaan jäänyt ainoaksi sen vuoden investoinniksi.

– Luottamuksesta on hyvä osoitus, kun ehdotin konetta, joka heiltä vielä puuttuu. Kyseessä on hienomekaanisten kappaleiden sorvauksen mahdollistava kone. Heillä ei ollut kokemusta koneesta, mutta kaupat syntyivät. Totesivat heille uuden laitteen käytöstä, että kyllä Crontek opettaa, kertoo Kari luottamuksen konkreettisesta tasosta.

Toimialan tila ja edellä kävijä

Metallin alihankintateollisuus on kaikkiaan Kari Kosken mukaan hyvissä kantimissa. Viimeaikaiset poikkeusolot ovat haastaneet liiketoimintoja, mutta samalla luoneet uusia mahdollisuuksia.

– Tilausketjut ovat menneet uusiksi. Komponenttien saatavuus Aasiasta sakkasi, jolloin tilaukset ovat suuntautuneet takaisin Eurooppaan, toteaa Kari häiriötilanteiden positiivisesta vaikutuksesta.

Suomessa moni toimiala kärsii työvoimapulasta, niin myös Crontekin asiakkaiden toimiala.

– Työvoimapulaa voidaan kompensoida automaatioilla, ja se on myös kilpailuetu. Se ei hävitä työpaikkoja, vaan luo erityyppisiä työtehtäviä, näkee Kari tilanteen.

Automaation mahdollistamat miehittämättömät yövuorot ovat esimerkki kilpailuedusta ja mielekkään työn suuntaamista muuhun kuin tuotantorutiineihin. Camtronic on edelläkävijä ja hyvä esimerkki vallitseviin olosuhteisiin reagoinnista.

Uusien koneiden toimitus, asennus, käyttööotto, koulutus ja ylläpito kuuluvat Crontekin palveluihin.

– Kun koulutimme Camtronicin väkeä uusien koneiden käyttöön, totesin Kyrölän Matille, että teillä on tulevaisuus hyvissä kantimissa. Päteviä ja asiasta innostuneita nuoria aikuisia oli ilo opettaa. Siinäkin suhteessa Ylivieskan yrittäjäviisikko ja 50 muuta Camtroniclaista voivat olla luottavaisin mielin, päättää Kari.

Kari muistaa vielä lähettää terveiset Ylivieskaan: On suuri kunnia olla mukana Camtronicin tarinassa!

Cron-tek Oy

Toimiala: Cron-Tek Oy on lastuaviin metallintyöstökoneisiin keskittynyt teknisen kaupan maahantuonti- ja myyntiyritys.

Historia: Yrityksen juuretulottuvat 145 vuoden päähän. Ensimmäisen työstökone myyty Suomeen 1906. Vakavarainen täysin suomalaisessa omistuksessa oleva yritys.

Edellinen Seuraava